Vegetariër? Zo krijg je de juiste voedingsstoffen binnen
Als vegetariër of flexitariër kun je natuurlijk met minder of zelfs zonder vlees net zo gezond leven. Zo krijg je de juiste voedingsstoffen binnen.

Vegetariër? Zo krijg je de juiste voedingsstoffen binnen
Als vegetariër of flexitariër kun je natuurlijk met minder of zelfs zonder vlees net zo gezond leven. Als je maar andere producten kiest waar je voldoende eiwitten, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 uit haalt. Zoals eieren, peulvruchten, noten, groenten, graanproducten en zuivel. Zo krijg je voldoende belangrijke voedingsstoffen binnen. Een diëtist kan je daarbij helpen.
Vegetarisch, veganistisch of flexitarisch?
Alhoewel het gebruik van dierlijke producten ingebakken zit in onze Belgische eetcultuur, laten we deze producten de laatste jaren al wat vaker achterwege. Zo zijn er vegetariërs die geen vlees of vis eten, maar wel zuivel en eieren. Maar er is vooral een stijgend aantal personen die minstens één keer per week geen vlees of vis eten, de zogenoemde flexitariërs. Ook veganisme is in opmars. Veganisten eten helemaal geen dierlijke producten, dus ook geen melk of eieren.
Voedingsstoffen zonder vlees
Het advies van de Hoge Gezondheidsraadadvies betreffende vegetarische voeding beschrijft hoe consumenten met een sterk plantaardig voedingspatroon tekorten aan eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 kunnen voorkomen. Deze voedingsmiddelen kunnen hierbij helpen:
- ei
- peulvruchten
- noten
- zaden en pitten
- groente
- brood en andere graanproducten
- zuivelproducten
- …
Vitamine B12
Als je helemaal geen dierlijke producten eet, kun je veel van de belangrijke voedingsstoffen toch nog halen uit andere producten. Behalve vitamine B12. Die vitamine zit alleen in dierlijke producten. Vitamine B12 zorgt ervoor dat je lichaam rode bloedlichamen aanmaakt en je zenuwstelsel goed werkt. Belangrijk dus. Ben je vegetariër en eet of drink je ook weinig of geen zuivel? Dan is het advies om een vitamine B12-supplement te gebruiken, zodat je toch aan deze belangrijke vitaminen komt.
Vegetarisch verantwoorde kaas
De meeste vegetariërs eten wel eieren en zuivelproducten, zoals kaas. Met kaas kom je aan belangrijke goede voedingsstoffen. Maar is kaas wel helemaal vegetarisch verantwoord? Daarover wordt weleens getwist. Voor het maken van kaas is stremsel nodig, dat ervoor zorgt dat de melk verdikt. Oorspronkelijk is stremsel een dierlijk product: het komt uit de lebmaag van pasgeboren kalfjes, omdat alleen zij dat enzym aanmaken. Salakis kiest met haar kazen voor het plantaardig alternatief: microbieel stremsel. Gemaakt van micro-organismen, dus 100% vegetarisch!
Ontdek nu ons assortiment!
Waan je meteen in het zuiden met de producten van Salakis.
Ontdek alle producten